Sunday, 2 October 2011

Nurse

Assalamualaikum

Sebagaimana yang semua orang tahu , aku seorang Male Nurse yang normal . Maksud aku normal ialah 'Jururawat' . Jururawat , satu profession yang dipandang remeh kadang-kadang . Satu profession mulia , tetapi disalah anggap dengan banyak pandangan serong yang tak sepatutnya dan kalau boleh aku nak lempang je muka orang yang tak kenal dunia jururawat tetapi menyumpah and curse jururawat macam bagus .

Aku terasa nak tulis post ni sebab last week , aku pergi ke blood donation campaign , then ada satu Uncle yang tak handsome tanya aku ,
'Boy , you working as what haa ?',''I'm a future Staff Nurse , I mean Male Nurse' .
Reaction yang diterima sangat macam bangang apabila Uncle tak handsome ni macam melekehkan profession aku . Hai Uncle , you know what ? If you're admitted to the hospital , the one who take care of you gonna be one of US . Nurses . You should realized that . Watch this video .

Bila aku cakap dengan kawan-kawan aku , rupa-rupanya baru aku sedar , banyak tanggapan salah terhadap Nurse yang sememangnya salah dan hanya mitos semata-mata . So sit back and relax , read this Readers . Especially Nurses .

Bullshit Rumours about Male Nurses


1.Otak cetek and Mesti Last Choice

Hai , aku selalu dengar benda-benda macam ni . Orang cakap , Nurse ni hanya cukup-cukup makan keputusan belajar SPM and tak layak untuk ambil kursus lain .
Owh , ambil Nurse . Senang la . Nak 3 kredit je kan masuk belajar situ .
Pukitiau , aku tampar muka kau nanti . Aku lebih dari tu . Even sekarang the lowest yang diorang nak is 5 Credit for SPM . Orang cakap , belajar senang je kan , cuci berak , cuci kencing , mandi kan orang . Ni hanya dari luar yang korang nampak . Yang langsung tak clear dari pandangan luar .

Dear Uncle , Uncle tahu ke yang kami belajar lebih dari tu ? Macam-macam yang kami belajar Uncle . Yang Uncle panggil air gantung tu . Itu namanya drip Uncle . Kalau Uncle belajar , Uncle boleh ke perform macam mana kami buat ? Yang Uncle tengk kami masukkan tiub ke hidung terus ke perut , Uncle boleh buat ? Uncle ingat cucuk benda tu macam cucuk patung ? Tak rasa apa-apa ? Kalau takde ilmu , Uncle rasa boleh buat tak ?

Nak tahu Uncle susah senang Nursing , Uncle masuki belajar dulu . Uncle ingat benda tu je kami belajar ? Kami cover semua Uncle . Medical Imaging , Pharmacy , Lab test and Physio tahu ? Ingat senang nak sumbat semua ni dalam otak ? Kalau kami tak belajar pasal ubat , macam mana kami nak serve ubat kalau Uncle masuk Hospital ? So Uncle , think about this carefully .

2.Lembut .

This one lebih kepada Male Nurse . Selalunya kena kat batang hidung sendiri . First impression orang bila tengok Male Nurse ialah
Mesti dia lembut . Dia gay kan ? Or dia gigolo ? Sangap sangat nak tengok konek orang sebab tu la masuk Nurse , so boleh main konek patient hari-hari .
Bodoh punya orang . Ada juga mentaliti macam ni zaman sekarang . Kalau nak tengok Male Nurse sejati , datang college aku and tengok sendiri macam mana Male Nurse group and College aku . Nak tengok yang macam Gangster and body builder pun ada . Itu hanya false perception yang digembar gemburkan .

Ada perempuan and awek-awek usya gua senget je . Mentang-mentang gua Nurse , cop gua gay and lembut la ? Rasa nak lempang je . Pernah ada kawan aku post link blog gua kat wall dia , then tulis 'From Male Nurse' . Nak tahu apa perception orang yang tengok link tu ?
Nurse ? eeeuw .
Eh cibai . Kalau kau depan aku , aku rasa dah berkecai muka kau aku tumbuk . Nak tengok Male Nurse ni gangster tak gangster . Try langgar tengok . Bukan nak menunjukkan lelaki kami , tapi memang sekarang Male Nurse dah berevolusi . Kami macam lelaki biasa cuma kami Jururawat .

3. Songsang


Satu lagi tanggapan bullshit dari orang pemikiran cetek . Aku selalu dengar benda ni direct dari orang . Dan tak kurang juga dari orang-orang yang rapat dengan aku . Come on please . Open sikit otak . Aku faham kenapa korang cakap macam ni . Hanya sebab ada segelintir dari kami yang macam ni , takkan seluruh kami dikecam macam ni .
Diorang Nurse , mesti gay or lesbo kan ? Yelah . Masing-masing ada yang lembut or keras kan . 

Damn . Come on la . Korang kena datang college aku la aku rasa sebab di sini , korang akan jumpa Male Nurse yang playboy . (except aku) . Kaki perempuan yang gila-gila punya . Siap ada couple dengan 5 orang sekaligus . Ni serius Bro . So jangan la kecam kami dengan pandangan yang tak berasas macam ni .
Tapi aku dengar sendiri Ris , diorang kata ada Nurse Lelaki raba patient lelaki .
Butthurt ! Segelintir . Bukan aku dan yang normal ni . Memang aku akui ada yang macam ni . Tapi jangan sebab dia sorang korang nak tuduh kami yang normal ni macam tu juga .


4. Gaji Sikit and Sengkek .

Aku rasa ni salah satu pendapat yang salah juga . Mentang-mentang ramai Staff Nurse pakai kereta Malaysia je contoh macam Myvi or Viva so korang terus cop kerja Nurse ni sebagai kerja yang tak mendatangkan income yang besar . Come on la , selalunya yang pakai kereta macam tu , kebanyakan adalah Staff Nurse yang baru grad . Baru nak start hidup kot .
Yela tu , takkan mampu la korang nak dapat RM 2 K ke atas setiap bulan .

Aku rasa korang kena lebih peka dalam hal ni . Aku tanya kawan-kawan aku yang dah kerja , hampir semua cakap dengan duit gaji sekarang ni diorang boleh built hidup slow -slow and better than other field . Contohnya , ada senior aku yang kerja di Unit Dialysis . Dia cakap ada Staff yang dapat sampai 3 K paling kurang untuk setiap bulan . On call and Over Time banyak membantu .
Berapa sangat la yang korang boleh dapat bila dah tua nanti ? Mesti sikit kan ?
Hai , aku pernah tanya Unit Manager di Johor Specialist Hospital and jawapan yang aku dapat sungguh memberangsangkan . 8K sebulan bukan jumlah yang kecil . Bagi aku la . Sebab even  Engineer or other profession susah untuk dapat gaji macam tu dalam masa yang singkat .

Conclusion 


Never underestimate us as a future Staff Nurse . Semua profession ada kebaikan and keburukan sendiri . So jangan cepat buat apa-apa kesimpulan yang tak berasas . Bukan semua Male Nurse ni lembut or gay . So jangan terus buat kesimpulan yang salah tak berasas .  Dulu aku rasa malu nak bagi tahu orang aku ambil Nursing but now , I'm proud of this course . This course taught me what life is and how to appreciate others . Thanks for reading readers .

5 comments:

DuniakuAbstrak said...

Haha typical minded need to be adjusted

farah jamil said...

sebabkan nila setitik, rosak susu sebelanga..

afiqahrawr said...

when i was a little girl, i looked at the male nurses with a different view, macam yg dalam post nie laa. the male nurse is nyah, the male nurse is euwww. stuffs like that.

then lepas spm, some of my guy friends further their study in nursing, time tu pun macam2 jugak laa cakap. he didn't get good results, he's like this, he's like that, padan muka main2 masa belajar.

and now, as i grow up, mummy told me that being a male nurse is not easy, *since she's been to hospital so many times due to the condition of babah and my grandfather*. she chatted a lot with the male nurses. and then she told me everything about it.

& sekarang, memang aku respect laa male nurse nie. tambah2 lagi dengan post kau kali nie.

good job harris. keep it up :)

misi ampang said...

i a future nurse too... i'm proud with you.

Anonymous said...

I'm a male nurse too. Let the others speak whatever they want and be stigmatized, but we do our jobs properly. I've gone through the bachelor of nursing study in 4 years and it's so tough as it covers almost everything in health including anatomy, physio, pharmacology, psychology, research, ethics and laws. Indeed nursing is both science and arts. Plus, we nurses are close to patients and that's the advantage. I got 8As and 2Bs in SPM 2006 and never regret about taking nursing. Be proud of being a nurse, and good luck in your future career!