Tuesday, 9 August 2011

How to survive a heartbreak

Assalamualaikum

Hai pencinta semua . Pernah heartbreak ? Hancur la senang cakap . Aku bet semua pernah . Ok . Almost semua . Heartbreak sebab macam-macam . Sebab yang pelik-pelik and tak dijangka and sepatutnya dijauhkan benda ni . Jangan sedih lama-lama , kali ni aku akan buka kenapa heartbreak and how to survive a heartbreak .


Why heartbreak


Sebenarnya banyak sebab silly je pun benda2 ni jadi . Cuma kadang-kadang benda ni diambil terlalu serius . Jom kita rungkai kan satu-satu kenapa semua ni jadi . Mesti ada sangkut paut dengan korang even satu aku rasa . Jangan segan and takut nak baca ye . Aku tak troll orang dalam entry kali ni .

1. Ego

Ni yang selalu jadi dekat manusia. Terutama lelaki . Girls pun ada . Pondan and pengkid tak termasuk . Bila dah suka orang , tapi tak cakap . Bisu . Senyap . Malu nak start and etc . Biasa la tu . Malu kan sebahagian dari Iman .
Tapi kau kan lelaki , cakap je la bai . Takde telur ke ? Menetas ek ?

Damn ! Pedas la sial . Ada je konek tu . Cuma biasa la . Kami tak tangkap muat , usya betul-betul . Kalau macam tu , kira macam tukar baju la . Korang perempuan mesti tak suka dilayan macam tu kan ? Well , same goes to me . Susah dah nak jumpa lelaki macam aku ni . Jangan risau . Temuduga masih terbuka .
Macam mana kalau perempuan tu dah terlepas kat orang lain ?

Relax , benda ni simple . Maknanya dia tak tunggu korang la . Dia dah ada hati dengan orang lain . Simple kan ? Accept the fact je and move on . Bunga banyak kot . Cari la yang original . Original selalunya akan tunggu korang even berapa lama pun .
Kadang-kadang Ris , apa kita buat pun , kalau Tuhan dah cakap benda tu bukan kita punya , tak jadi juga .
Aku kena ceramah . Fine . tapi dari kakak sendiri kan . So aku tak terasa langsung . Lagi pun dia faham aku and tahu macam mana aku . Memang pedas ayat dia . Tak boleh telan kan ? Tapi kena telan juga even pedas macam mana pun . Sebab ni realiti . Reality always better than fantasy .

2.Curang


Ini paling kesian . Curang la . Siapa tak sakit ? Mesti sakit . Jangan risau . Aku pernah rasa . Lebih-lebih kalau first love kan ? Lagi macam nak gila kot . Case study macam nak terbalik . Almost fail . Pernah bersumpah taknak dekat dengan perempuan lagi . Tapi apakan daya . Kejap je . Aku tak mungkir janji , cuma kadang-kadang lembut juga . Ini yang selalu jadi dekat manusia couple .
Dia tinggalkan gua untuk lelaki / perempuan lain man . Macibai punya olang . Gua rodok dengan golok ni tahu la .

Biasa la , manusia . Tak pernah cukup . Macam yang aku pernah dengar .
Kalau ada mengalirnya sungai emas , manusia masih akan meminta untuk diwujudkan satu lagi sungai emas

Dari sini kita dah tau kan . Takpe . Manusia macam ni tak layak bercinta . Kalau tukar pasangan macam tukar baju , damn , senang la . Aku nak juga . Nasib aku baik . Aku ulang , temuduga masih terbuka . Kalau macam ni , aku rasa semua lelaki atau perempuan yang jadi mangsa akan pokai or gila . Penuh la Hospital gila dalam Malaysia ni . Tampoi , Tanjung Rambutan and Hospital Kuala Lumpur .

3.Rimas


Ni salah satu sebab juga . Sebab yang selalu dibangkitkan and memang selalunya tak jumpa jalan penyelesaian . Masalah paling common aku rasa dalam masyarakat couple sedunia . Banyak lagi ayat popular , tapi aku bagi ayat yang aku pernah kena la . So senang korang nak bayangkan .
I rimas la dengan you . Asyik nak text je . Bagi la I lepak dengan kawan-kawan I . 'Tapi , I bosan la . Lagi pun I tak percaya you .

WTH ? Memang la kau perlukan perhatian , tapi tak bermakna kau kena kongkong orang sampai macam ni . Lelaki akan kurang kisah pasal perempuan bila dah sampai comfort zone .Kalau aku jadi lelaki di atas pun , aku minta putus . Percaya la . Tapi dulu tak minta pun . Sebab 1st love kot . Aku memang cakap tak serupa bikin .

4.Study


Belajar ni memerlukan komitmen yang tinggi . Yela , dengan exam bagai , lepas tu pasangan masing-masing demand macam-macam . Wajib supersaver tengah malam , wajib bagitahu even ke tandas . Nak keluar pergi kedai depan rumah pun kena bagi tahu .
You wajib bagitahu semua dekat I and wajib supersaver setiap malam even takde kredit . Takde kredit , minta kawan . Pinjam , kalau tak buat semua ni . Kita break . Faham-faham la kan

OMG ! Kesian kan ? Kalau dah kena report 24/7 ? Bila lagi nak study ? Bila nak buat assignment ? Memang la perlu orang tersayang ni . Tapi kalau memahami lagi bagus dari paksa nak faham . Aku rasa kalau buat assignment sampai 3 jam . Benda tu biasa . Jangan dipersoalkan . Lagi pun study kan . Benda baik . Kalau study pun suruh text , baik mati la kot . Nak concentrate susah kot . Bagi aku la . Aku perlukan condusive environment untuk belajar .

5.Trust and percaya


Ini isu besar . Sangat besar . Biasa la . Tak percaya . Sebab batu kenal kejap dah couple and sumpah setia semua . Tak siasat betul-betul kan . Tanpa kenal dengan lama dan siasat habis-habis dah sayang , macam tipu je . Sebenarnya korang sayang message je kan ?
Nanti sunyi la handphone aku , Nanti siapa nak text aku setiap malam? , nanti dekat siapa aku nak bagi goodnight wish ? , Nanti dengan siapa aku nak wish good morning ?
Butthurt ! Ini benda gila . Sayang message dari sayang orang . Ada ramai yang macam ni . Bagi aku , aku akan pilih orang dari realiti . Macam mana dia treat aku depan-depan and macam mana dia jaga adab depan aku .
I bukan tak percaya you , tapi ..... . Kita baru kenal and you dah berubah . Kalau makin lama , macam mana ? Jadi you WAJIB la text I and kenalkan semua kawan you .

Aww . So sweet . Tak ke begitu ? Fikir-fikirkan .Ini aku takkan hurai panjang sebab ramai yang buat macam ni . Aku repeat . RAMAI .



Itu huraian kenapa benda-benda macam ni jadi . Kalau salah satu ni ada terbabit dengan korang , then , korang wajib baca How to survive heartbreak .


How to survive a breakheart .


1.Solat



Solat ni kan tiang agama . Penyelesaian segala masalah . I repeat . Everything . Lagi pun kadang-kadang Allah sengaja tarik dia dari korang sebab korang lupakan dia atau pun korang sayang dia lebih dari kau sayang Allah . Ini ujian kecil je .
Tapi aku tak tinggal solat . Aku taat . Semua penuh . Terawikh full set kot .

Mungkin amalan sunat yang lain tak full set kot . Atau pun korang lebih memikirkan benda ni dari Allah . Atau maybe solat tak diterima atau tidak sempurna . Kalau sempurna pun , maybe Allah nak uji kan ? Who knows kan ?

2.Jauhkan diri


Jauhkan diri ni pun antara cara paling effective . Sangat effective sebenarnya . Sebab kalau dekat pun nanti hati tak tenang kan . Asyik nak intai . Asyik nak tahu apa jadi . Bukan masalah kau la . Jangan nyibuk hal orang . Hal sendiri tak terjaga lagi , ada hati .
Tapi Ris , gua takleh hidup la takde dia . Sengsara gua bai .

Gila ke kau ? Mental disorder ? Awek or balak tak masuk dalam keperluan asas hidup manusia la . Lagipun kalau dekat tapi sakitkan hati je baik jangan kan . Build up hati . Biar jadi BESI , so orang akan takut nak dekat . I've done this ,tapi someone break through . Damn ! She left . Don't worry . Borang temuduga masih terbuka .

3.Cari kawan-kawan


Kawan-kawan selalunya akan diabaikan bila dapat awek or bf . Itu perkara biasa . Aku pun pernah rasa . Sakit hati . Tapi tu perangai semula jadi manusia . Dia akan lupakan benda lama bila dapat benda baru except benda lama tu betul-betul precious .

Macam sial la dia . Mana lepam dengan kita dah . Dah ada couple . Fuck la dia !

Kawan tu pun manusia juga . Mana suka kena abaikan . Masa macam ni , cari kawan , spend lebih masa dengan diorang , korang akan tahu betapa bermakna kawan masa tu . Buat la benda-benda bodoh contohnya macam karaoke ke or kacau awek lain dengan kawan korang . Ini tak disarankan sebenarnya .

4.Hobi



Hobi paling penting bagi aku . Supaya ada benda untuk dibuat . Boleh divert mind . Takde la fikir-fikir or terngiang-ngiang . Contohnya gitar and futsal . Ini bagi aku sebab kelebihan aku hanya ada ni je .
The music you played show how do you feel . Its your expression .

Ni betul . Dari lepas geram or ingat-ingat , baik gitar . At least skill gitar makin hebat . Korang akan belajar lagi dalam and sampai tahap yang tak dapat korang bayangkan . Bila main futsal , korang akan lebih hebat . Maklum la tension kan . Furthermore lepas geram atas padang pun OK bagi aku . Contohnya keeper kan . Shoot bola kuat-kuat so jari dia patah ke . Puas hati juga kan .

5.Study and belajar


Belajar dan ulang kaji . Benda ni bagus . Supaya divert kan minda . Otak pun bekerja ke arab positive kan . Letih berfikir kerana belajar . Bukan letih berfikir awek tengah buat apa sekarang , awek tengah text dengan siapa sekarang , awek tengah pakai seluar dalam baju apa sekarang . Takde faedah langsung kan .
Gua tak boleh belajar takde dia la . Dia pendorong gua belajar .

Damn it you . Belajar pasal parent la gila . Baru berkat . Nak balas budi , baru berkat . Awek and bf apa ada ? Bulu ketiak ada la .Aku tak nafikan sesetengah tu perlukan pendorong and pembimbing , tapi jangan terlalu bergantung . Susah satu hari nanti .

Conclusion

Ini sedikit sebanyak yang aku boleh kongsi . If ada problem atau masalah besar , you can email me . I would like to hear others story . Maybe boleh bagi nasihat or ilham untuk aku tulis lagi . Masalah boleh dikongsi . At least menulis dekat blog ni boleh relieve sikit . Ada banyak cara nak lepaskan geram kan . Jangan buat perkara bodoh je . Sentiasa ingat Allah sentiasa ada dengan orang yang sabar .

*Sorry kalau campur English and BM . And typo lagi . Ni melalui phone . Jadi susah nak bagi perfect .
- Posted using BlogPress from my iPhone

7 comments:

WaFa ShaHiRaH said...

remember, you are TOUGH! Just like what you have said before. ;)

Beast said...

Yes , I'm tougher than before . Thanks Man !

Miranisa =) said...

yup ! SOLAT & DOA adalah jalan terbaik untuk heartbroken.bile kite dktkn diri kite dgn DIA,kite akan rse tenang jiwe:DD

dr dulu gak aku suke pgang ayat ni ''bile putus cinte mksdnye Allah tarik balik si dia sbb nak kite ingatkan DIA'' :)

SETUJU dengan sume care care kau utk orang yg heartbroken ni!

awesome la entry ni weh ! keep it up :)

Beast said...

Aww . Thanks . For the first time entry di share oleh 16 people .

fify said...

terbaik harris! sgt membantu :)

Beast said...

Thanks Fify . :)

Tiq Hashim said...

I'm kinda going through a heartbreak situation right now. Saya rasa post anda ni betul dari segala segi, n membantu sgt2. lagisatu sy terhibur baca gaya penulisan anda :'). keep it up okay?